Byt pro Františka / Praha / 2016

 

rekonstrukce panelákového bytu, 3kk + terasa, 74 + 7 m2
Rekonstrukce panelákového bytu na experimentálním sídlišti Invalidovna ukazuje, že i v typovém bytě lze vytvořit kvalitní a nevšední prostor pro obývání. Výhodou byla jednoduchá dispozice s centrálně umístěným jádrem - koupelnou a WC, kterou prstencovitě obklopují společenské prostory - obývací pokoj a kuchyně a klidová zóna - ložnice a dětský pokoj. Hlavním cílem bylo otevřít dispozici bytu a vytvořit průhledy, které jsou navíc umocněny posuvnými dveřmi na celou výšku místnosti. Umístění rohové sedačky v obývacím pokoji strategicky nabízí výhledy do opačných koutů bytu. Na jedné straně lze sledovat ranní slunce skrze lodžii, večer zas vstupní chodbou prohlédnout do dětského pokoje, který je osvětlen dopadajícími paprsky zapadajícího slunce. Obavy z nedostatku světla ovlivnily i výběr materiálů. Světlá litá podlaha propojuje všechny místnosti, které jsou "zabydleny" nábytkem z překližky a masivního dubového dřeva. Veškerý nábytek byl vyroben na míru s důrazem na řemeslný detail. Propojujícím elementem jsou kruhy. Ty se objevují jako skleněné otvory ve dveřích do koupelny a na WC, kruhová zrcadla, kulaté koberce a nakonec i kulatý jídelní stůl. Ten patří společně s dalšími doplňky do kolekce Roksor jako styl. Jednotu prostoru potvrzují i použitá světla Derviš, které autorky rekonstrukce navrhly.

výroba nábytku: Profil nábytek a.s.