Kočíčí byt v Dejvicích / Praha / 2016

 

Na rekonstrukci interiéru bytu ve zděném domě v Dejvicích jsme byly oslovené majitelkou - lékařkou, pro kterou jsme dříve navrhly dětskou ordinaci. Původní dispozice bytu 2kk o velikosti 38 m2 byla téměř zachována. Vzhledem ke skutečnosti, že poměrně malý byt se nachází v přízemí, hlavním požadavkem majitelů bylo ho maximálně prosvětlit, provzdušnit a propojit v kompaktní celek. V průběhu rekonstrukce došlo k vyzdění nových příček mezi koupelnou a kuchyňským koutem a ke zvětšení koupelny na úkor kuchyně, což je téměř nepatrné, ale pro jednotlivé místnosti výhodné. Podlaha sjednocuje prostory. Pro předsíň a koupelnu byla použita cementová dlažba, v ostatních prostorách je masivní dubová podlaha. Rekonstrukce dále spočívala v provedení nových elektro rozvodů, klasické žebrové radiátory byly nově natřeny a byl navržen kompletně nový nábytek. Tento nábytek byl pak doplněn starým nábytkem, který majitelé zdědili a sami zrepasovali. Materiály použité na nábytek jsou v celém prostoru jednotné - kombinujeme masivní dubové dřevo s bílým laminem a jako barevný akcent byla zvolena olivově zelená mdf deska.
Předsíň je navržena skromně a funkčně. Vyniknout tak může dekorativní dlažba, která pokračuje do prostoru koupelny. Koupelna je světlá a jasně řešená. Kuchyň a obývací pokoj jsou propojeny a díky oknům po obou stranách prostoru s dostatečným přirozeným osvětlením. Okno v obývacím pokoji je navíc s výhledem do zahrady. Majitelé rádi vaří, proto byla velká pozornost věnovaná kuchyni, aby splňovala nejen estetické, ale i funkční kvality. Kuchyňský kout je navržen do tvaru L a vede pod okno, kde byla původně spíž. Získalo se tím příjemné místo na vaření u okna, ale bylo třeba vyřešit náhradní úložný prostor. Kuchyňská stěna je proto využita na celou výšku. Nad otevřenými policemi, které lze částečně uzavřít sklem jsou uzavřené skříně z bílého lamina, které mají být nenápadné a pro uložení věcí, které se používají příležitostně. Lednice byla umístěn do vyzděného výklenku vedle vstupu do obývacího prostoru. Ve výklenku před vstupem do ložnice je pracovní kout. V malé ložnici bylo třeba vhodně umístit manželskou postel a vměstnat šatní prostory. Postel o rozměru 1600 x 2000 mm byla nakonec situována k oknu, stěna za dveřmi je využita pro vestavěnou šatní skříň. Výrazným prvkem ložnice je dekor na stěně, který si majitelé sami navrhli a i namalovali. Právě díky entusiasmu, který majitelé během procesu návrhu a realizace vyvíjeli, se nám podařilo společně vytvořit prostor, který se dobře obývá a to nejen kočkám.

 

foto: Johana Němečková

výroba nábytku: Profil nábytek a.s.